Какво ни показват кървящите венци?

Аналогично на неписания закон действа правилото зъбите да бъдат измивани задължително всяка вечер и сутрин, а при възможност и след всяко основно хранене. Понякога обаче има притеснителни фактори, които забелязваме по време на миенето и това са кървящите венци. Повечето хора не обръщат внимание на това, защото смятат, че кървенето е причинено от четката или поради някаква друга причина.

Но всъщност това е сигнал и е много важно всеки човек да е запознат какво точно ни показват кървящите венци.

По какво да разпознаем възпаления венец?

Когато са здрави, венците не кървят. Тяхното нормално състояние се установява, когато са с бледо розов цвят и неравна повърхност. Проблемите от своя страна са налични при ярко зачервяване на венеца и кървенето при ядене или миене.

  1. Първата и основната причина за появата на тези проблеми е лошата хигиена и нередовната грижа. Образуват се наслагвания и естествения ход на събитията е да се получи възпаление. Това възпаление се нарича гингивит и е лечимо. Ако обаче не се обърне внимание на време то се превръща в пародонтоза, която причинява сериозни проблеми, а понякога и води до загуба на зъб.
  2. Втората най-често срещана причина е кървенето да се получава от натрупана зъбна плака или зъбен камък. Те трябва да бъдат почистени, за може венците да се върнат към нормалното си, здраво състояние. За да не се получава възпалението изначало, не трябва да позволяваме натрупването на плака и зъбен камък като поддържаме редовна хигиена.

Винаги има причинно-следствени връзки в процесите, през които организмът ни преминава. Понякога кървенето на венците не се получава поради основните причини, посочени по-горе. Има отделни случаи, в които това е сигнал, който ни подсказва, че и нещо друго се случва със здравословното ни състояние. Ето защо е важно навреме да обръщаме внимание на всичко случващо се, да започнем едно адекватно лечение на възпалените венци, за да можем да предотвратим бъдещи, по-сериозни проблеми.

Кървенето на венците може да ни сигнализира, че организмът страда от недостиг на витамини. Ако човек спазва някаква определена диета, която обаче не е съгласувана с диетолог специалист, може да се окаже, че без да иска лишава тялото си от нужните му витамини. Тогава тази липса трябва да бъде забелязана и организмът избира да сигнализира чрез кървенето. В такъв случай е необходима консултация както с лекар, така и със стоматолог за потвърждение, че няма по-сериозен проблем. При набавянето на нужните витамини, кървенето би трябвало да спре в период една-две седмици.

Възпалените венци и диабетът

Много от изследванията показват, че има връзка между кървенето на венците и диабетът. Ако нямате видимите основни причини за възпалението на венците си, по-добре се обърнете към лекар – специалист.

Зъбите на хората с диабет са по-склонни и податливи на възпаления и заболявания на венците.

Когато нивото на кръвната захар е високо, по-голяма е и възможността малкият проблем в началото да се превърне в сериозно заболяване, което да доведе до загубата на зъб. Обратната връзка също я има. Възпалението на венците може да доведе до повишаване на кръвната захар. Ето защо са необходими постоянно грижа и внимание за зъбите, като задължителните измивания сутрин и вечер не бива в никакъв случай да бъдат пропуснати.

Другият сигнал, който се нарежда наравно с останалите, е свързан с начина на хранене.

Ако често страдате от кървене на венците, това е знак, че не се храните със здравословни храни, а напротив избирате възможно най-вредните, които бързо да причинят възпаление.

Обърнете внимание на закуската и храненията между обяд и вечеря, а и след нея. Не бива да измъчвате зъбите си с прекаленото количество сладки изделия, които са едни от основните причинители на различни заболявания на организма като цяло, не само на зъбите.

Обръщайте внимание на сигналите на тялото си, защото по този начин то се грижи за вас. Правете го и вие. С любов към себе си.

 

Advertisements

Автор: blogomaniacbg

Интересувам се от всичко актуално в България и по света - новини, мнения и статии по икономически, бизнес и социални теми.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s